Ετικέτες

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Κατασκευή Ηλιακού Φούρνου. (Επιβίωση)

Κατασκευή Ηλιακού Φούρνου.





ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ:
  • Δύο χαρτοκιβώτια. Προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε ένα εσωτερικό κουτί που να είναι τουλάχιστον 38 cm Χ 38 cm, αλλά όσο μεγαλύτερο, τόσο καλύτερο. Το εξωτερικό κουτί πρέπει να είναι μεγαλύτερο  ούτως ώστε να υπάρχει τουλάχιστον 1.5 cm χώρος ανάμεσα στα δύο κουτιά. Επίσης, σημειώστε ότι η απόσταση ανάμεσα στα δύο κουτιά δεν χρειάζεται να είναι το ίδιο γύρω γύρω. Επιπλέον, θυμηθείτε ότι είναι πολύ εύκολο να αλλάξετε τις διαστάσεις ενός χαρτοκιβωτίου με κοπή και επανασυγκόλληση.
  • Ένα φύλλο χαρτόνι για το καπάκι, το οποίο πρέπει να είναι περίπου 4 – 8 cm μεγαλύτερο σε κάθε πλευρά από το πάνω μέρος του τελειωμένου φούρνου.
  • Ένα μικρό ρολό αλουμινόχαρτο.
  • Ένα δοχείο μαύρη ματ μπογιά (πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία «Μη τοξικό όταν είναι στεγνό»), ή ένα βαζάκι μαύρη μπογιά τέμπερα.
  • Τουλάχιστον 250 gr άσπρη κόλλα ή ζυμάρι αλευριού.
  • Μία σακούλα για ψήσιμο στο φούρνο, η οποία αντέχει θερμοκρασίες μέχρι 200 οC. Οι σακούλες αυτές δεν έχουν αντοχή στις UV ακτίνες και με τον καιρό θα γίνουν πιο σκληρές και θολές. Ίσως θα χρειαστεί να αντικαθίστανται κατά διαστήματα.
     
Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ
Αποφασίστε τι βάθος θέλετε να έχει ο φούρνος σας (υπολογίστε να είναι 2.5 cm μεγαλύτερο από την μεγαλύτερη κατσαρόλα σας και τουλάχιστον 2.5 cm πιο κοντό από το εξωτερικό φούρνο)  και κόψτε τις γωνίες του εσωτερικού χαρτοκιβωτίου στο ύψος αυτό.  Διπλώστε κάθε πλευρά προς τα κάτω δημιουργώντας μεγάλα φτερά . 
Είναι πιο εύκολο να τα διπλώσετε εάν πρώτα χαράξετε μία βαθιά γραμμή από την άκρη της μίας κοπής στην άλλη όπου θέλετε να τα διπλώσετε. Κλείστε τα πάνω φτερά του εξωτερικού χαρτοκιβωτίου, τοποθετήστε το εσωτερικό χαρτοκιβώτιο επάνω του και τραβήξτε μία γραμμή γύρω του στο πάνω μέρος του εξωτερικού χαρτοκιβωτίου. Βγάλτε το εσωτερικό χαρτοκιβώτιο και κόψτε σ’ αυτή τη γραμμή ώστε να φτιάξετε ένα άνοιγμα στο πάνω μέρος του εξωτερικού χαρτοκιβωτίου.

Κολλήστε αλουμινόχαρτο στις εσωτερικές πλευρές και των δύο χαρτοκιβωτίων και επίσης στη εσωτερική πλευρά των φτερών του εξωτερικού χαρτοκιβωτίου. Μην χάνετε πολύ χρόνο με το εξωτερικό χαρτοκιβώτιο επειδή δεν θα είναι ποτέ ορατό, ούτε θα είναι εκτεθειμένο στη φθορά. Το εσωτερικό χαρτοκιβώτιο θα είναι ορατό και μετά από την συναρμολόγηση, και εάν για σας είναι σημαντικό, μπορείτε να κάνετε περισσότερο κόπο εδώ. Κλείστε τα πάνω φτερά του εξωτερικού χαρτοκιβωτίου με κόλλα.

Τοποθετήστε μερικά κομμάτια από τσαλακωμένη εφημερίδα στο εξωτερικό χαρτοκιβώτιο έτσι ώστε όταν τοποθετήσετε το εσωτερικό κουτί μέσα στο άνοιγμα του εξωτερικού χαρτοκιβωτίου, τα φτερά του εσωτερικού χαρτοκιβωτίου μόλις να ακουμπούν το επάνω μέρος του εξωτερικού χαρτοκιβωτίου . Κολλήστε αυτά τα φτερά στο πάνω μέρος του εξωτερικού χαρτοκιβωτίου. Κόψτε τα φτερά έτσι ώστε να είναι ίσια με την περίμετρο του εξωτερικού χαρτοκιβωτίου.
Τέλος, για να κατασκευάσετε το προστατευτικό πάτο του φούρνου, κόψτε ένα κομμάτι χαρτόνι, το ίδιο μέγεθος με το πάτο του εσωτερικού του φούρνου και ντύστε τη μία πλευρά του με αλουμινόχαρτο. Βάψτε τη πλευρά με το αλουμινόχαρτο μαύρη και αφήστε το να στεγνώσει. Αφού στεγνώσει, τοποθετήστε το στο φούρνο με την μαύρη πλευρά προς τα πάνω και πάνω σ’ αυτό βάζετε τις κατσαρόλες όταν μαγειρεύετε.  Η βάση του φούρνου είναι έτοιμη.
 
Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΠΩΜΕΝΟΥ ΚΑΠΑΚΙΟΥ
Πάρτε το μεγάλο φύλλο χαρτονιού και τοποθετήστε το πάνω στη βάση. Σημειώστε τη περίμετρό της και μετά κόψτε και διπλώστε τις άκρες για να γίνει ένα χείλος περίπου 7.5 cm.
Διπλώστε τις γωνίες και κολλήστε τις στις στενές πλευρές . 
Προσανατολίστε τις αυλακώσεις του χαρτονιού να είναι από αριστερά προς δεξιά όταν ο φούρνος είναι μπροστά σας, για να μπορέσετε να βάλετε το στήριγμα στις αυλακώσεις μετά .
Ένας τρόπος για να κάνετε το καπάκι να εφαρμόσει καλά είναι να ακουμπήσετε το μολύβι ή το στυλό στην πλευρά του χαρτοκιβωτίου όταν τραβάτε τη γραμμή.
Μην κολλήσετε αυτό το καπάκι στο χαρτοκιβώτιο επειδή θα το χρησιμοποιήσετε για να βάλετε και να βγάλετε κατσαρόλες από το φούρνο. 


Για να φτιάξετε τον ανακλαστήρα, τραβήξετε μία γραμμή στο καπάκι, σχηματίζοντας ένα ορθογώνιο το ίδιο μέγεθος με το άνοιγμα του φούρνου.  Κόψτε τις τρεις πλευρές και διπλώστε το κομμάτι, το οποίο θα γίνει ο ανακλαστήρας . Κολλήστε αλουμινόχαρτο στην εσωτερική πλευρά του ανακλαστήρα.

Φτιάξτε το στήριγμα από ένα κομμάτι συρμάτινης κρεμάστρας 30 cm . Το στήριγμα μπαίνει στις αυλακώσεις.
Γυρίστε το καπάκι ανάποδα και κολλήστε τη σακούλα ψησίματος (ή άλλο παρόμοιο υλικό) στη θέση της.  Χρησιμοποιήσαμε με μεγάλη επιτυχία μεγάλη σακούλα με διαστάσεις 47.5 cm Χ 58.5 cm όπως είναι, χωρίς να την ανοίξουμε.  Έτσι δημιουργείται ένα διπλό στρώμα πλαστικού.  Τα δύο στρώματα έχουν τη τάση να χωρίζονται και να δημιουργούν  ένα κενό αέρος κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Όταν χρησιμοποιήσετε αυτή την μέθοδο, πρέπει οπωσδήποτε να κολλήσετε το άνοιγμα της σακούλας. Αυτό εμποδίζει τους υδρατμούς να μπαίνουν στη σακούλα και να υγροποιούνται.  Επίσης, μπορείτε να κόψετε οποιαδήποτε μεγέθους σακούλα ψησίματος για να φτιάξετε μία ίσια επιφάνεια να καλύψει το άνοιγμα του φούρνου.


ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ ΣΑΣ

Ο φούρνος που κατασκευάσατε λειτουργεί καλά με δυνατή ηλιακή ακτινοβολία. Εάν θέλετε να τον βελτιώσετε, για να μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε σε μέρες με λιγότερη ακτινοβολία, μπορείτε να τροποποιήσετε τον φούρνο χρησιμοποιώντας μία ή και όλες τις παρακάτω μεθόδους:
  • Φτιάξτε κομμάτια χαρτονιού καλυμμένα με αλουμινόχαρτο το ίδιο μέγεθος με τις πλευρές του φούρνου και τοποθετήστε τα στα τοιχώματα.
  • Φτιάξετε ένα καινούργιο ανακλαστήρα με το ίδιο μέγεθος με ολόκληρο το καπάκι።
  • Φτιάξτε το προστατευτικό πάτο με μεταλλική λαμαρίνα, π.χ. αλουμίνιο.  Βάψτε το μαύρο και βάλτε το στο πυθμένα του φούρνου πάνω σε μικρές λουρίδες χαρτονιού. 




Ο ηλεκτρικός φούρνος μπορεί να ρυθμιστεί σε θερμοκρασία 200 βαθμών κελσίου για το μαγείρεμα. Το φαγητό όμως θα μπορούσε να ψηθεί και με πολύ μικρότερη θερμοκρασία, απλά στο διπλάσιο χρόνο.

Ο ηλιακος φουρνος αναπτύσσει θερμοκρασίες από 110-140C βαθμούς, ανάλογα με την ηλιοφάνεια.